Makro Diyet Nedir? Kilo Vermede Yardımcı Olur Mu?

Kalori sayma fikrinden nefret ediyorsunuz, ancak kilo kaybı hedeflerinizde ilerleyebilmek için bir şeyleri saymanız gerektiğine mi inanıyorsunuz? Makro diyet bu anlamda size yardımcı olabilir. 

Ciddi sporcular, performanslarını optimize etmenin bir yolu olarak uzun sürelerde makrolarına dikkat etmektedirler. Ancak daha yakın zamanlarda, makro odaklı diyetler, spor tutkunları ve kilolarını kontrol altında tutmaya çalışan diğer sağlık kişiler arasında popüler bir hale geldi. 

Makro diyet nedir?

Makro diyetinin arkasındaki fikir oldukça basittir: Kalori eşiği altında kalmak yerine, belirli sayıda makro besin (protein, karbonhidrat ve yağ) elde etmeye odaklanırsınız.


Makro besin nedir?

Makro besinler, enerjinizin temelini oluşturan karbonhidratlar, protein ve yağdan oluşmaktadır. Mikro besinler ise vücudunuzun daha küçük miktarlarda kullandığı besin türleridir.

Yiyeceklerin çoğunda iki veya üç farklı makro besin bulunur, ancak en fazla sahip oldukları makro besin öğelerine göre kategorize edilirler. Örnek olarka tavuk, bir miktar yağ bulundurmasına rağmen bir proteindir ve tatlı patates ise bir miktar protein bulundurmasına rağmen bir karbonhidrat olarak kabul edilir.

Tüm makro besinler eşit değildir.

İşte her makro besin kategorisinde yapabileceğiniz sağlıklı seçimler:

  •  Karbonhidratlar: Tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler,
  •  Proteinler: Kanatlı hayvan, yağsız kırmızı et, yağlı balık, yumurta
  •  Yağlar: Zeytinyağı, avokado, hindistancevizi yağı, badem

Makro diyetin faydaları nelerdir?

Kalori saymaya karşı makro saymanın birçok yararı vardır. Öncelikle ve en önemlisi, yemeğinizin kalitesini düşünerek daha besleyici seçimler yapmanıza yardımcı olabilir. 

Ayrıca, hedefiniz kilo vemek ise, makroları saymanın büyük bir faydası vardır. Makro diyetinden sonra insanlar ortalama bir kişiden biraz daha fazla protein yeme eğilimindedir.


Kilo kaybı için makro nasıl hesaplanır?

Bu yaşınıza, vücut yapınıza ve fitness seviyenize bağlıdır. Çalışanlar, sabit halde duran bir kişiden daha fazla miktarda karbonhidrat ve proteine ​​ihtiyaç duymaktadır. Ancak genel olarak aşağıdaki oranlar başlamak için iyi bir referans oluşturabilir:

  •  Günde bir saat veya daha az egzersiz yapıyorsanız: % 30 protein,% 30 yağ,% 40 karbonhidrat
  •  Günde 1-2 saat egzersiz yapıyorsanız: % 30 protein,% 25 yağ,% 45 karbonhidrat
  •  Günde iki saatten fazla egzersiz yapıyorsanız: Bir spor diyetisyeni ile görüşün. Bu yüksek fiziksel verimi korumak ve güvenli bir şekilde kilo vermek için kişisel bir programa ihtiyaç duyabilirsiniz. 
 



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Zorunlu alanları doldurun. *