Sporcu Meyve Yer Mi ?

Hayatın devamı için gerekli şartlardan biri,protein,yağ ve karbonhidratları dengeli bir şekilde almaktır.Halk dilinde karbonhidratlara (sakkarit)şeker denir.Tek şeker molekülü ihtiva eden şekerlere monosakkarit,iki şeker molekülü ihtiva eden şekerlere disakkarit,ikiden fazla şeker molekülü ihtiva edenlere ise polisakkarit denir.

Evet, meyvelerde fruktoz var. Evet, fruktozun fazlası sağlığa zararlı.
Evet, fruktoz bedene fazla miktarda girdiğinde karaciğeri yağlandırıyor. Daha da önemlisi fruktozun fazlası herkese kilo aldırıyor.Tamam ama fruktoz var, fruktoz var! Meyvedeki fruktoz diğer fruktozlara, özellikle mısır nişastasından elde edilen fruktoza hiç benzemiyor. Çünkü o fruktoz meyvelerde başka pek çok sağlık mucizesi ile birlikte bulunuyor.

Meyve Nasıl Tüketilmeli ? 

Meyvelerde fruktoz şekeri fazla olduğundan,tabii veya endüstriyel meyve suyu içmek yerine,doğrudan meyve yemeyi tercih etmeliyiz.Meyve tüketimi,yemekten en az 1 saat önce veya en az 2 saat sonra olmalıdır.Meyvedeki fruktoza,bağırsaklardan emilmesi ve karaciğer tarafından glikoza çevrilmesi için süre vermeliyiz.Bu durum,iştahın azalması ve az yeme ile neticelenecektir.Meyve,yemeklerden sonra tüketilirse karaciğer,besin depoları dolu ve diğer kimyevi işlerle meşgul olduğundan fruktozun glikoza çevrilme işi gecikir;kanda fruktoz artar,iştah azaltılamaz.Kan yağlarının yükselmesi neticesinde,karaciğer yağlanması ortaya çıkar.Yemeklerden sonra aşırı meyve tüketme alışkanlığı oluşan kimselerde,damar sertliği ve siroz ortaya çıkabilir.

 

 1-Greyfurt

Yıllardır yağ yaktırır, kilo verdirir ümidiyle greyfurt suyu içip durduk. Hatta bazılarımız sabah aç karnına bardak bardak greyfurt suyu içmekten mide rahatsızlıklarına hastalıklarına sebep oldu.

  • Greyfurdun kalori değeri, enerjisi oldukça düşük, su oranı da çok yüksektir.
  • Greyfurdun içeriğinde bulunan zengin C vitamini immüm cevabı arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, demir emilimini kolaylaştırır, kansızlığı önler.
  • Kanserojenik nitrozaminlerin oluşumunu engeller.
  • Yara iyileşmesini hızlandırır. Ayrıca kolesterolü düşürücü etkisi de vardır.
  • Greyfurt karaciğerde yağ depolanmasını önleyen inositol açısından iyi bir kaynaktır. İnositol saç sağlığını da korur. Kan kolesterol düzeyini olumlu etkiler. Fazla kilonun karaciğeri yağlandırdığını düşünürsek, düzenli greyfurt tüketimi karaciğeri korur.

2-Muz

 

Muzun faydaları, zararlarına oranla daha fazladır. Muz, içerisinde taşıdığı toksit ve C vitamini sayesinde sizleri grip gibi hastalıklardan korur.

Muzun tek yan etkisi ise kabızlık sorunu çeken kişiler için önerilmemektedir. Çünkü muzun sizi büyük ihtiyaç karşılarken zorlayacağı durumda bilinmektedir. Ayrıca aşırı tüketilmesi durumunda da farklı zararlı yönleri ile karşılaşabilirsiniz.

  • Kalp kaslarını güçlendirir,
  • Kalbe yönelik hastalıklar konusunda da %50’ye kadar sağlığınızı hedeflenmiş olan bölgelerde korur.
  • Sindirim bozukluklarını düzenler, fakat az kullanımı söz konusu olduğu zaman
  • Yüksek tansiyona iyi gelmekle beraber, içerisinde ki besinleri ile de sizlerin tansiyonunu dengeler.
  • Cildin erken kırışmasını engellemekle beraber tok tutucu özelliğiyle kilo vermeniz konusunda yardımcı olur.
  • Kan akışını normale çevirir.
  • Kolay sindirilen şeker ve doğal elektrolitlerin kaynağıdır. Potasyum deposu olarak kas kramplarını ve spazmları önler, vücut sıvılarını düzenler.

3-Elma

 

Kanserden sindirim sistemine kadar birçok alanda fayda sağlayan elma, içeriğindeki asit sayesinde bağırsaklardaki bakterilerin çoğalmasını önleyerek kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarına karşı etkili bir koruma ve direnç sağlar. Uzmanlar her gün iki adet elma tüketiminin kalp ve damar hastalıklarına karşı etkili bir koruma sağladığını belirtmektedir. Bu şekilde her gün düzenli elma tüketen kolesterol hastalarının yaklaşık 2 ay sonunda kolesterol oranlarında %10 düşüş görülmüştür.

  • Elma güçlü bir vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı. Bol miktarda posa, C ve K vitamini ve bazı B vitaminlerini bünyesinde barındırıyor ve bağışıklık sistemini güçlendirip ve hastalıklardan korur.
  • Ayrıca çok önemli bir antioksidan olan kuvarsetinden de çok zengin. Kuvarsetin elmanın özellikle kabuk bölümünde bol bulunuyor. Bu nedenle iyice yıkanmış bir elmayı kabuğu ile birlikte yemek daha faydalı.
  • Pektin de elmada bol miktarda yer alıyor. Pektin, etkili bir kanser savar. Ayrıca bağırsaktaki “iyi bakterileri” yani “probiyotikleri” besleyen mükemmel bir prebiyotik besin.
  • Astıma karşı etkili bir rol oynayan elma, özellikle gebelik döneminde tüketildiğinde bebeğin astıma karşı korunmasını sağlamaktadır.
  • Özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişiler için oldukça önemli olan elma tüketimi, menopoz ve yaşlılık nedeniyle meydana gelen kemik hastalıklarına karşı etkili bir koruma sağlamaktadır. 
  • Zayıflamak için idealdir. 1 elmada sadece 50 kalori vardır.
  • Demir eksikliğini giderir.
  • Öğle yemeği yemeden önce yenilen bir elma, bağırsaktaki bakteri oluşumu engeller ve kabızlığı önler.

 

 

 



Genç Yazar / Araştırmacı / Spor Adamı



Comments (1)
  1. Nihal Cevapla

    Benim favorim muz ve elma


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Zorunlu alanları doldurun. *