GECE UYUYAMAMAK TARİHE KARIŞACAK

Gecelikleri giyip dişinizi fırçaladınız ve yatağa geçtiniz fakat İsmail abinin beklediği gemi gibi gelmeyen bir uykunuz var. Dakikalarca saatlerce beklersiniz hatta bazen sabaha kadar sürer. Bunun altında yatan bir çok neden vardır, zihin doluluğu, ışık, kafein, ses kirliliği ve daha fazlası… Bu nedenlerin yanı sıra sizler için hazırladığım bu yazıda daha hızlı uyumak için bir kaç tüyo vereceğim. Hastalık kontrol ve önleme merkezlerinde yetişkin bireylerin en az 7 saat uyuması gerektiği bildirilmektedir. Sağlıklı bir bireyin uykuya dalma süresi 5 ile 20 dakika arasında değişkenlik gösterir. Bu yazıyı hâla okuyorsan heceleri bu sürede uyuyamıyorsun demektir ama endişelenme senin için uyku uzmanlarının harika tavsiyeleri var.

Daha Hızlı Uyumak İçin Etkili Yöntemler KROTONİPİNİ ÖĞREN

Krotonip özetle fiziksek ve genetik faktörlerden oluşan kişinin kendi biyolojik saatidir diyebiliriz. Kendi krotonipin 24 saatte ne zaman uykunun geleceğini belirler. Akşam mu uykun geliyor sabah mı, yemekten sonra mı geliyor açken mi? Bunların tamamı kişisel bilgilerdir, öncelikle kendinizi tanıyın. Kilo, boy, yaş, kas kütleniz, yağ kütleniz, iç organlarınızın sağlığı bu saati belirlemedeki faktörlerden birkaçıdır. Krotonopi neden bilmeliyiz? Her gün aynı saatte uyandığında beynindeki melatonin hormonu salgılanması durur, bu da uykudan uyanmana neden olur. Ve beyin bir sonraki uyku döngüsü için melatonin salgılamaya ne zaman başlayacağını ayarlar. Bu süreci uyumak istediniz saate göre adapte edebilirseniz, siz istemeseniz dahi anlık uyku bastırmaları olacak ve direnmediğiniz taktirde uykunuz düzene girecektir.

MELATONİN İÇEREN GIDALAR TÜKET

Yukarıda belirttiğimiz hormonu vücut doğal olarak üretir fakat dışarıdan tüketeceğiniz bazı gıdalar daha fazla hormon salgılamasında yardımcı olacaktır. Bu gıdalar

  • Süt
  • Yumurta
  • Balık
  • Tavuk
  • Hindi
  • Fındık
  • Üzüm – Muz- Kivi

UYUMA SAATİNİZİ BELİRLEYİN

Uyuma saatinizi, uyku saatinden 1 saat önce önce 20 şer dakikalık 3 seans şeklinde bölün.

20 dakika gün içerisinde bitirmediğiniz hafif işleri bitirin, bulaşık yıkamak ufak oda temizlikleri vb.
İkinci seansta (20-40dk) kendinizi gevşeteceğiniz etkinlikler yapın, kitap okumak, arkadaşla veya aileden biriyle sohbet etmek (telefonda değil), nefes alma egzersizleri, namaz kılmak, meditasyon yapmak vb
Üçüncü seansta (40-60dk) dişlerinizi fırçalayın ve ılık bir duş alın, kişisel temizliğinizi yapın.
Ve ardından yatağa geçin, kendinizi daha temiz huzurlu ve uykucu hissedeceksiniz.

DAHA HIZLI UYUMAK İÇİN GEVŞEMEYİ DENE

Kaslarınızı kasıp ardından gerginliği azaltarak gevşeyin. Esneme en güzel gevşeme yöntemlerinden biridir. Bir kas grubunuzu sıkın ardından yavaşça sıkmayı bırakın.  Bu sayede solunum hızınız yavaşlayacak, stres hormonlarınız azalacak , kas gerginliğiniz ve varsa ağrılarınız azalacak ve kan basıncınız düşecektir.

Daha hızlı uyumak için ekstralar

  • Telefonu mümkün olduğunca uzaklaştırın
  • Yatak odasına siyah, ışık geçirmez perde takın
  • Yüksek gürültü varsa kulak tıpacı kullanın
  • Sindirim sistemi ile akalı ise sindirim ile alakalı kürler deneyin.


Sağlıklı Yaşam Koçu



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Zorunlu alanları doldurun. *