Boyun ve Bel Ağrılarının Nedenleri Nelerdir?

bel ağrısı boyun ağrısı

Boyun ve Bel Ağrılarına İyi Gelen Egzersizler

Günümüzde her yaştan ve her meslekten insan boyun ve bel ağrısından şikayetçi olabilir. Gerek masa başı bir işte çalışanlar gerek kas gücü kullanılan bir işte çalışanlar için bu ağrılar bazen dayanılmaz boyutlara varabilmektedir. Bu ağrılara iyi gelen veya geldiği iddia edilen pek çok alternatif yöntem mevcuttur ama içlerinden en faydalısı kesinlikle egzersiz yaparak vücudu diri ve esnek tutmaktır. Boyun ve bel ağrılarının sebepleri nelerdir ve bel ve boyun ağrılarına iyi gelen egzersizler nelerdir?

Boyun Ağrısı Nedenleri

Anatomi açısından boyun kafa ve gövde arasında bağlantıyı sağlayan çok hassas bir bölgemizdir. Dolayısıyla bu bölgede oluşan ağrıların pek çok sebebi olabilir. Özellikle masa başı işlerde çalışanlar açısından bilgisayarda çok uzun süre vakit geçirmek kas gerilmesine sebep olur. Kas gerilmeleri ise boyun ağrısını oluşturabilir. Kas gerilmesinin oluşumunu istemsiz hareketlerden olan uyurken diş sıkmak veya rahatsız bir pozisyondayken bir işe odaklanmak sağlayabilir.

Örnek olarak sırtüstü yatarken kitap okumak veya tablet kullanmak verilebilir. Kas gerilmesi dışında boyun ağrısına boyundaki bir diskin yırtılarak fıtıklaşmasına verilen ad olan sinir sıkışması da sebep olabilir. Tüm bunların dışında birtakım yaralanmalar veya hastalıklar da boyun bölgesinde ağrıya sebep olabilir.

bel ağrısı

Bel Ağrısı Nedenleri

Göğüsle karın ve sırtla kalça arasında kalan bel bölgesinde ise tıpkı boyun gibi pek çok farklı sebepten dolayı ağrılar oluşabilir. Bel ağrısı kemik, kıkırdak, kas, bağ veya damar kaynaklı olabilir. İlerlemiş bir bel ağrısı idrar kaçırma ve bacak ağrısı gibi başka sorunlar doğurabilir. Bel ağrısının nedenleri arasında genelde bir şiddet sonucu oluşan bir yaralanma türü olan omurga kırığı ve hareketsizlik, eğilerek uzun süreli çalışma, ağır kaldırma, fazla kilo gibi sebeplerle oluşan bel fıtığı sayılabilir.

Bunlar dışında sigara içmekten, obeziteden, HIV virüsü ve kanserden dolayı %55 oranla bel bölgesinde görülen omurga enfeksiyonları, mantarlar ve tümör de bel ağrısına sebep olacaktır. Bel ağrınızın nedenini öğrenmek için bir uzmandan yardım almanız da gerekecektir.

Bel Ağrısına İyi Gelen Egzersizler

Doktor müdahalesi gerekmeyen bel ağrıları için tek çözüm egzersizdir. Bel ağrısına karşı uzmanların önerileri tempolu yürüyüş, ağrının şiddetlenmediği durumlarda 2 saatte bir 10 sefer olmak üzere ayakta gerinme, yine ağrının şiddetlenmediği durumlarda 2 saatte bir 10 saniye boyunca yüzüstü dirsek üstü duruş ve eller üzeri duruş, pilates topu ile uzman eşliğinde yapılacak egzersizler ve yogadır.

Bazı durumlarda çocukların kalıtsal bel ağrısına karşı jimnastik sporuna başlaması önerilmektedir keza örneğini verdiğimiz egzersizlerin büyük kısmı bu sporda mevcuttur. Daha net örnekler vermek gerekirse bel ağrısına iyi gelen egzersizler düz bacak kaldırma, çift diz göğse çekme ve mekik çekme gibi evde tek başına yapabileceğimiz hareketlerdendir.

 Boyun Ağrısına İyi Gelen Egzersizler

Boyun ağrısı

Boyun ağrısı tıpkı bel ağrısı gibi eğer doktor müdahalesi gerektirmeyen bir durum söz konusu ise egzersiz yöntemiyle çözülmesi mümkün olan bir problemdir. Boyun ağrısına iyi gelen egzersizler genel olarak hafif esneme hareketleri ve hafif egzersizlerdir. Boyun bölgesi bele göre çok hassas olduğu için bu bölgede ağır egzersiz yapılmasını uzmanlar önermemektedir.

Boyun ağrısına iyi gelen egzersizler eğilir pozisyonda bacakların kelebek haline getirilip oturulduğu şekilde elleri arkada kavuşturarak derin nefes almak, oturur pozisyonda nefes alışverişini düzenli tutarak omuzları geriye doğru atmak ve böyle sabit durma hareketinin 15 kez tekrarı, el ile boynu sağ omza ve sol omza doğru eğmek, başımızı arkaya yaslayarak sağa ve sola doğru sallamak denilebilir.

Yazımızda değindiğimiz bel ve boyun ağrılarının nedenleri dikkate alınılarak bu ağrıların oluşmaması için önlem alınılabileceği gibi bu ağrıların oluştuğu durumda bahsettiğimiz bel ve boyun ağrılarına iyi gelen egzersizler sayesinde bu durumdan kurtulabilirsiniz. Önce önlem almakta fayda var ve sporu hayatımızın bir parçası haline getirirsek bu tarz sorunlarla karşılaşma ihtimalimiz istatistiksel olarak ciddi anlamda düşmektedir. Geçmeyen ağrılarınızda da doktora gitmenizi önermekteyiz.



Sağlıklı Yaşam Koçu



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Zorunlu alanları doldurun. *