Spor Sakatlanmalarının Nedenleri ve Çözümleri !

Eğer vücut geliştirme ile ilgileniyorsanız yiyip içtiklerinize dikkat etmelisiniz. Hareketleri düzgün bir biçimde olması gerektiği gibi yapmalısınız, dikkat etmezseniz sizin büyük düşmanınız olacaktır bu seçimler.

Tabi ki bunu yanı sıra kendinize de çok dikkat etmelisiniz yoksa yaralanmalar ve sakatlanmalar yaşayabilir, bunun sonucunda spor yapamayacak duruma bile gelebilirsiniz, en büyük düşmanınız yaralanmak veya sakatlanmak olacaktır.

Vücut geliştirirken yaralanmamak ve sakatlanmamak için neler yapmalıyız maddeler halinde bir bakalım

      1. Egzersizler Sırasında Kıyafetleriniz Önemli;

Tüm vücut kaslarımızın tam bir hareket sırasında ağırlıkları taşımasına engel olamayacak giysiler seçmelisiniz. Örneğin kot gibi kısıtlayıcı giysiler, egzersizi doğru yapmanıza engel olur ve böylece dengenizi koruyamayacağınız için yaralanmalara neden olabilir. Ayrıca rahat spor ayakkabılar giymelisiniz, ayakkabınızın topuk kısmı kalın ve yumuşak olmalıdır, ayakkabınız ayağınız çok sıkmamalı çokta bol olmamalıdır.

      2. Şüpheliyseniz Mutlaka Yardım İsteyin;

Bir egzersizi nasıl yapacağınız bilmiyorsanız, özellikle bir alet ile çalışıyorsanız ve ne yapmanız gerektiği konusunda şüpheliyseniz  mutlaka eğitmenlerden yardım isteyin. Biliyoruz bu süreç biraz sıkıntılı çünkü bazen eğitmenleriniz sanki sizin ile ilgilenmek istemiyormuş gibi sadece sağda solda gezinerek birileriyle muhabbet ederler sizde araya girmek istemezsiniz rahatsız etmeyeyim düşüncesi ile, fakat yapacağınız tek bir yanlış hareketin bile ciddi yaralanmalar ve sakatlanmalara sebep olabileceğini unutmayın o yüzden soru sormaktan kesinlikle çekinmeyin.

      3. Kaldırmadan Önce Ağırlıkların Sabit Olduklarından Emin Olun;

Bar’da ağırlıkları sabitlemeyi asla unutmayın. Bir taraftaki ağırlıkların kaydığı, düştüğü ve sporcuların diğer tarafa dengesiz kaldığından dolayı düşmelerine bağlı kendilerini sakatladıkları ve bazen çevrelerinde bulunan diğer sporcularında yaralanmalarına neden olduğu pek çok durum vardır. Bu sadece size zarar veremez aynı zamanda etrafınızdakileri de incitir. Ağırlıkların sabit olduğundan emin olun.

      4. Ağırlık Kaldırmadan Önce Isınmayı Unutmayın;

Genel olarak spora ilk başladığımızda hele birde ağırlık çalışacaksak çok heyecanlı oluyoruz, hemen başlayalım bir an önce kaslarımız belirgin hale gelsin diye direk ağırlıkları elimize alırız, mükemmel hissederiz kendimizi fakat bu yanlış bir hamle. Öncelikle vücudunuzu yapacağınız spora hazır hale getirmek için ısıtmalısınız, ısınma egzersizleri yaparak kendinizi hazırlamanız gerekiyor. Eğer ısınmadan direk başlarsanız yaralanmalar ve sakatlanmalar kaçınılmaz olacaktır. Isınma egzersizleri için eğitmenlerinizden destek alabilirsiniz.

      5. Egonuzu Bir Kenara Bırakın Ve Kaldırabileceğiniz Ağırlıklarla Çalışın;

İlk spora başladığınız zaman vücudunuzun kaldırabileceği ağırlıklar bellidir, bu ağırlıkları kademe kademe arttırmalısınız, kafanıza göre değil. Bu süreci siz ayarlayamıyor olabilirsiniz çok normal, sürece alışana kadar daha doğrusu olmasına gereken arttırmaları öğrenene kadar eğitmenlerinizden yardım alın. 15 kilo kaldırdıktan sonra ben daha iyisini yaparım gazıyla 50 kilo kaldırmaya çalışırsanız başınıza gelebilecek sakatlanmalardan sonra spor yapamayacak duruma gelebilirsiniz bunu istemeyiz. Aman dikkat!!!

    6. Güvenli Kaldırma Hızı Kulanın Momentum Değil;

Momentum bir kütlenin itme kuvvetine bağlı olarak hareketlenmesi anlamına gelmektedir.

Peki spor ile momentumun ne alakası var diye düşünebilirsiniz hemen açıklayalım. Sporda sırasında size vücudunuzun sabit bir konumda iken ağırlıkları indirip kaldırmanız söylenir, işte buradaki sabit kısmı önemli. Eğer vücudunuzu çekerek  yada hareket ettirerek ağırlığı kaldırıyor iseniz momentum yardımı yani itme kuvveti ile kaldırdığınızdan kaslarınıza gerekli ağırlık etki etmiyor buda kas oluşum sürecini ciddi ölçüde uzatıyor. Kaldırma sırasında sadece kollarınız çalışmalı gövdeniz ve bacaklarınız sabit kalmalıdır, eğer doğru olmaz ise gerekli düzen sağlanmadığından sakatlanmalar olabilir. Uzmanlara göre ağırlık kaldırılırken 2 saniye indirilirken 3 saniye sayarak yapmamız gerekmektedir. İlk başlarda içimizden sayarak yapabilirsiniz, alıştıkça düzene girecektir.

      7. Soğuk Terliyorsanız Ve Nefes Almakta Güçlük Çekiyorsanız Ara Verin;

Sporda seviyemize artırıp ilerledikçe egzersizler zorlaşabilir ve bu zorlanmalar vücudumuza fazla gelebilir. Eğer nefes alışverişiniz kontrol edilemeyecek gibi hissediyor iseniz hemen durun ve 3 dakika kadar dinlenin eğer düzelmiyor iseniz yakınınızda bulunan birilerine hemen bilgi verin. Soğuk terliyor iseniz(genelde sıcak ortamlarda olur) bu şoka girmek üzere olduğunuzun habercisidir, bir süre oturun dinlenin, düzeldiğinizi hissettiğinizde duşunuzu alıp o gün için sporu bırakın. Hiçbirşey sağlığınızdan önemli değil.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Zorunlu alanları doldurun. *