COLA ZERO ZARARLI MI? TATLANDIRICI İÇEREN İÇECEKLER

coca cola zero zararlı mı

2017’de Science Daily, diyet kola ve yapay tatlandırıcı içeren diğer tüm içecek markalarına zarar veren bir makale yayınladı. Olay bir yıldırımla başladı: “Yeni bir araştırmaya göre, yapay tatlandırıcılar uzun süreli kilo alımı ve artan obezite, diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilebilir.” Yapay tatlandırıcı içeren içeceklerin zararlı olduğu insanlar arasında 2017 ye kadar konuşuluyordu. Ancak “kötü” demek, onların iştahınızı artırdığı anlamına geliyordu. Muhtemelen uzun vadede yağlanma için etkili olacağı belirtilmiyordu. Yeni bir açıklama geldi ve yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin sabıka kaydına ek suçlar ekledi.

DİYET KOLA ZARARLI MI? | TATLANDIRICI ZARARLI MI?

Her iki durumda da birçok insan buna inanıyordu ve tatlandırıcı içeren içeceklere karşı yapılan çalışmaları ayrıştırmak yerine, onları istenmeyen kilolara karşı bir araç olarak kullanmayı bıraktılar.

pepsi-diyet-kolaZihinleri muhtemelen, yapay olarak tatlandırılmış içecekleri aklayabilecek sonraki çalışmalara, özellikle de diyet kola ile karşılaştırıldığında diyet kolayı önerecek kadar ileri giden en son çalışmaya (Pearson ve diğerleri, 2021) kapalıdır. Zero kolanın normal kolaya oranla iştahta önemli bir artış olmaksızın -tokluk (yemekten sonra) enerji harcaması ve insülin konsantrasyonları üzerinde olumlu etkileri oldu.

Bu yazıyı bilimsel olarak kaleme aldık bilginin ışığından sıkılıyorsanız ve direkt sonuca odaklanmak istiyorsanız sayfanın en altına kaydırabilirsiniz. Fakat bunları mantığınıza oturtmak istiyorsanız makalenin tamamını okumanızı öneririm.

TATLANDIRICI ZARARLIMI | BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR

İyi şeylere geçmeden önce, daha önceki çalışmaların bazılarının üzerinden hızlıca geçelim. Science Daily’de (Azad ve ark. 2017) bildirilen çalışma, Suppversity’deki insanların da belirttiği gibi, diyet içecekler ile obezite, diyabet vb. arasındaki gözlemler olumluydu.

Size bir örnek vereceğim, bu konuda çok saçma, ama sadece bir noktaya değinmek için: Diyelim ki bir araştırma yapıyorum ve bir gruba dana eti yediriyorum diğer gruba ise kuzu eti. Dana eti yiyenler gayet sağlıklı bir gelişim gösterirken kuzu eti yiyenlerde kalp ve damar sağlığı problemleri oluşuyor. IQ seviyesi üç hanenin altında olmayan insanlar dana etinin daha sağlıklı olduğunu bu araştırmadan anlarlar. Fakat bir şey göz ardı edilir: “Bu insanların yaşam tarzı”.

Bilim adamları genellikle bu tür gözlemler yaparlar ve araştırma makalelerinde rapor verirler, ancak bu gözlemlerle ilgili tartışmak için soru almazlar yani sorularınıza cevap bulamazsınız.

Farklı çalışmaların hiçbiri yapay tatlandırıcılar ile artan şişmanlık veya kötüleşen kardiyometabolik risk faktörleri arasında nedensel bir ilişkiye işaret etmese de 2017’deki Azad çalışmasında olan buydu.

Daha kesin olmak gerekirse, diğer çalışmaların hiçbiri, yapay olarak tatlandırılmış içecekler ile artan kilo alımı ve artan kardiyovasküler risk arasındaki bağlantı olduğuna dair herhangi bir deneysel kanıt bulamadı. Bu araştırmalardaki insanların çoğu obezdi ve geri kalanı ise aşırı kiloluydu. Birçoğunun tatlandırıcılı içecekler olsun ya da olmasın fark etmeksizin kendiliğinden kilolu oldukları belirtildi.

Tatlandırıcılı içecekler içmenin aşırı kilolu insanları kalori almadığına ve bir ödülü hak ettiklerine ikna etmesi de mümkündür, bu da ek kalori alımına ve şişmanlığa neden olur.

Ne olursa olsun, o sırada mevcut olan az sayıdaki kanıtlara dikkatlice bakarsak, yapay tatlandırıcıların bazı yararlı etkilerinin olduğunu görebiliriz. Azad’ınki de dahil olmak üzere, çelişkili kanıtlar bulan ya da bulduklarını düşündükleri çalışmalar, tüm hayır diyen CPIR veya “sefalik faz insülin tepkisi”.

CPIR, nöral mekanizmaların aracılık ettiği insülinde bir artıştır. Kısacası, beyniniz tatlı bir tat algılar ve bunun bir karbonhidrat kaynağından geldiğini yanlış tanımlar ve ardından pankreasa buna karşı koymak için gerekmese bile bir miktar insülin salması talimatı verir. Açlık tepkisine neden olan ve vücudun daha fazla yemek yemesini sağlayan hipoglisemi oluşur.

Teori, bu olay tekrar tekrar olursa, şişmanlığın ortaya çıkabileceğidir. Ama şimdilik tüm bunları unutun. Gözlemsel değil, görünüşte nedensel bağlantılara dayanan yeni çalışmaya bakalım.

COLA ZERO | COCA COLA KARŞILAŞTIRMASI

Bu yeni çalışmayı sevmemin bir neden saçma sapan bilimsel maddelerin birleşiminin yerine neredeyse herkesin tükettiği diyet kola kullanılmasıdır.

Araştırmacılar sekiz üniversite öğrencisini denek olarak kullandılar. Çalışmayla ilgili tüm ayrıntılara girmeyeceğim, ancak birkaç hafta boyunca her katılımcı rastgele atanan üç denemeyi tamamladı.

Her denek, %50 karbonhidrat, %30 yağ ve %20 proteinden oluşan bir deneme öncesi öğün yemek zorunda kaldı. Dört saat sonra, çikolatadan (57 gram), yoğun krem ​​şanti (47 mL) ve bir ZonePerfect Nutrition bar verildi, her katılımcı kendi reçete ettiği makroları vuracak şekilde kişiselleştirildi.

Yemeklerde farklı deneklere 500ml Coca-Cola ve diyet kola ve su verildi. Her denemeye bir hafta ara verildi ve katılımcıların alkol ve kafein tüketmeleri veya sonuçları olumsuz etkileyebilecek başka şeyler yapmaları kısıtlandı.

Doğal olarak araştırmacılar, yemek öncesi ve sonrası kan basıncı ve kan numuneleri almanın yanı sıra boylarını, ağırlıklarını ve vücut kompozisyonlarını ölçtüler.coca cola normal

TATLANDIRICI ZARARLI MI ? BULGULAR

İşte onların çalışmasından elde edilen en büyük çıkarımlar:

Yağ ve Karbonhidrat Oksidasyonu: Coca-Cola yağ oksidasyonunu bastırdı ve karbonhidrat oksidasyonunu artırdı. (“Oksidasyon”, esasen “ENERJİ SAĞLAMAK İÇİN YAKILAN” anlamına gelen bilimsel bir kelimedir.”) Burada sürpriz yok. Bununla birlikte, Diyet kola denemesinde kısa da olsa yemek sonrası karbonhidrat oksidasyonu da artmıştır.

Yemek Sonrası Kalori Yakma: Hem Coca Cola hem de Diyet kola yemek sonrası enerji harcamasını artırdı. Şeker nedeniyle bunu normal Kola’dan beklersiniz, ancak diyet koladan beklenmeyecek bir sonuç. Her iki içecek de kafein içeriyor, ancak bilim adamları bunun tüm sonuçları açıklamak için yeterli olmadığını söylediler. Diyet kolanın yemek sonrası enerji harcamasındaki bu artışı nasıl başardığına gelince, bilim ışığı henüz aydınlatamadı.

Kan Şekeri: Normal kola kan şekerini aşırı yükseltirken diyet koladan böyle bir etki görmediler.

İnsülin: Normal Kola, insülin eğrisini yukarıya doğru yükseltti, ancak diğer birçok beslenme uzmanının inandığının aksine, diyet kola yapmadı. Yukarıda bahsedilen CPIR’in tekrar ortaya çıktığı yer burasıdır. Katılımcıların yüzde altmışı, diyet koladan sonra beyin tarafından aktive edilen bu insülin salınımını deneyimledi, ancak bilim adamları bunun fizyolojik olarak anlamlı olmadığını belirttiler: “Kronik NS (Coca Cola veya benzer şekilde tatlandırılmış içecekler) tüketimi, insülin duyarlılığının azalmasına ve sonuçta Tip II diyabetin gelişmesi. Yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin tüketiminin NS içecekleri ile aynı metabolik riski ortaya çıkarmadığı sonucuna vardık.”

Trigliseritler: Trigliserit veya kan yağı ölçümleriyle işler biraz karıştı. Kola, kimseyi şaşırtmadan trigliserit seviyelerini yükseltti, ancak diğer bazı çalışmalarla tutarlı olmayan diyet kola da öyle. Bu, ek çalışmalara kesinlikle ihtiyaç duyulan bir kategoridir.

İştah: Tatlandırıcılar, özellikle aspartam, 1986’ya kadar iştahın uyarılmasında rol oynamış olsa da, mevcut çalışmanın bulguları bunu desteklemedi. Aslında, üç ürün (Kola, Diyet kola, su) arasında yemek sonrası açlık veya tokluk açısından hiçbir fark bulamadılar.

Kan Basıncı: Bu kategori aldatıcıydı. Diyet kola denekler arasında geçici olarak sistolik kan basıncını yükseltiyor gibi görünse de (muhtemelen Diyet kola’da kullanılan yapay tatlandırıcı olan aspartamı oluşturan amino asitlerden birinin veya her ikisinin yutulmasının bir yan etkisi olarak), 200 üniversite öğrencisi üzerinde yürütülen çok daha büyük bir çalışma 2017 yılında aspartamın sistolik kan basıncını düşürdüğü bulundu.

Kafeinli kola

COCA COLA ZERO

Diyet kola (ve muhtemelen benzer şekilde tatlandırılmış içecekler) yemek sonrası yağ oksidasyonunu etkilemez. Başka bir deyişle, daha önce yaptığınız gibi verimli veya verimsiz bir şekilde yağ yakmaya devam edeceksiniz. Diyet kola da insülin seviyelerini olumsuz etkilemedi ya da birçok insanın inandığı gibi iştahı arttırmadı ve kilo almaya neden olmadı.

Yine de en büyük fayda, Diyet kola’nın dinlenme enerji harcamasını artırmasıydı.

Birlikte, bu çalışma ve diğerleri, diyet içeceklerinin bir kilo verme aracı olarak yararlılığını eski haline getiriyor. En azından tatlandırılmış bir diyet içeceği içmek sizi boş kalori almaktan kurtaracaktır. Yapay tatlandırıcıların bir şekilde mikrobiyomunuzu kötüleştirdiğini düşünenler için bunu destekleyecek hiçbir kanıt yok.

Yine de içerdikleri yapay kimyasallar veya kanıtlanmamış olmaları nedeniyle bu içeceklerden kaçınmak isteyebilirsiniz. Ancak bir şekilde belirli kanser türlerine neden olabilecekleri tamamen saçma değil, ancak bunlar kilo ile ilişkilendirilecek argümanlar değiller.



Sağlıklı Yaşam Koçu



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Zorunlu alanları doldurun. *