Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir?

Tenisçi dirseği (Lateral Epikondilit) son zamanlarda sıkça adını duyduğumuz ve birçok insana sporu bıraktıran bir hastalıktır. O zaman önce neymiş bu tenisçi dirseği öncelikle bunu anlatalım.

Tenisçi dirseği, yanal epikondilit olarak da bilinir.Ön kolunuzdaki tendonları zorladığınız oluşabilecek bir rahatsızlık türüdür.

Tenisçi dirseği belirtileri nelerdir;

Tenisçi dirseği ile ilgili ağrı, genel olarak dirseğinizin dışından ön kolunuza ve bileğinize yayılır. Ağrı ve halsizlik bazı günlük hareketlerinizi zorlaştırabilir.

  • Tokalaşmak dirseğinizde ağrıya neden olabilir.
  • Bazı nesneleri tutmakta zorlanabilirisiniz. (Örn; Kahve fincanı tutmak v.b.
  • Kapı kolu açmak.

Bu tarz rutinlerde zorlanma yaşıyorsanız. Doktorunuza başvurmanız faydalı olacaktır.

Tenisçi Dirseği Tedavi Edilebilir;

Evet tenisçi dirseği tedavi edilebilir fakat tedavi sürecinin en önemli unsuru doktorunuza başvurduktan sonra, rahatsız olan kolunuzu dinlendirmenizdir. Tabiki egzersiz rutinlerinizi sonlandırmadan, ön kol egzersizleriniz ve raket sporları yapıyorsanız bunları azaltmak belki bir süre hiç yapmamanız uygun olacaktır.

Tenisçi Dirseği Sebep Olan Nedenler;

Tenisçi dirseği kolunuzu aşırı kullanmanıza bağlı kas gerilme yaralanmasıdır. Bunun nedeni, elinizi ve bileğinizi düzeltmek ve kaldırmak için kullandığınız ön kol kaslarının kasılmasıdır. Tekrarlanan hareketler ve dokuya stres, ön kol kaslarını dirseğinizin dışındaki kemik çıkıntılarına bağlayan tendonlarda bir dizi küçük ağrı ağrıya sebep olacaktır.

Adından da anlaşılacağı gibi, tenis oynamak – özellikle backhand vuruşunun kötü teknikle tekrar tekrar kullanılması  tenisçi dirseğinin olası bir nedenidir. Bununla birlikte, birçok diğer kol hareketi, aşağıdakiler dahil olmak üzere tenis dirseğine neden olabilir;

  • Sürekli direksiyon başında araba kullanmak
  • Sert veya donmuş gıdaları kesmek
  • Uzun süreli mouse kullanımı
  • Boya badana işleri ile uğraşmak
  • Ağır iş aletleri kullanmak v.b.

Risk faktörleri;

Tenisçi dirseği riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır;

  • Yaş;

Tenisçi dirseği her yaştan insanda ortaya çıkabilir. En sık 30-50 yaş arasındaki kişilerde görünmektedir.

  • Meslek;

Bileğin ve kolun tekrarlayan hareketlerini içeren işleri olan kişilerin tenisçi dirseği geliştirmesi daha olasıdır. Örnek olarak tesisatçılar, ressamlar, marangozlar, kasaplar ve aşçılar sayılabilir.

  • Spor;

Rekabet gerektiren sporlarda tenisçi dirseği hastalığına neden olabilir. Hentbol , Tenis , Golf gibi kolunuzu kullandığınız sporları birkaç tanesi olarak sayılabilir. Özellikle zayıf vuruş veya zayıf atış teknikleri kullanıyorsanız tenisçi dirseğine karşı dikkatli olmalısınız.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Zorunlu alanları doldurun. *