Aspartam Nedir? Zararlı mıdır? Kilo Vermede Kullanılır mı?

Günlük hayatımızda tükettiğimiz birçok ürünün içerisinde bulunan aspartam yapay bir tatlandırıcıdır. Firmalar ürünlerinin kalorisini düşürmek ve içerisinde ‘’şeker içermez’’ ibaresi eklemek için aspartamı yoğun olarak kullanırlar. Aspartam şekerden 200 kat fazla tatlıdır ve içerisinde şeker pancarı, stevia gibi bitkilerin acı tatları yoktur. Bundan dolayı şekere oranla 200 kat daha az tüketildiğinde şeker ile aynı tadı verecek anlamına gelir. Aspartamın kalori değeri yok denecek kadar azdır, hatta kalorisiz diyebiliriz. İştahı, glisemik indeksi (glikoz ve insülin seviyesini) etkilemez bundan dolayı diyet yaptığınız dönemlerde yağ yakımına olumsuz etkisi olan şekerden uzak durmanızı sağlar, böylece daha fazla kalori harcayarak kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

Aspartam Nedir? Zararlı mıdır? Kilo Vermede Kullanılır mı?

Aspartamın ısı dayanıklılığı düşüktür, bundan dolayı yiyecek ve içeceklere pişirme anında ve piştikten sonra eklenmesi gerekir. Aspartam, kola gibi soğuk içeceklere ısıtılarak eritildikten sonra eklenir. Çay kahve gibi sıcak içeceklere sıcak iken eklenir.  Yani soğuk çay, soğuk kahve gibi içeceklere çözünemeyeceğinden dolayı aspartam eklememelisiniz.

Aspartam vücutta ne olur?

Yukarıdaki paragrafları okuduktan sonra birçok karşıt grubun itirazlarını duyar gibiyiz. ‘Aspartam sağlıksızdır, aspartam yapaydır, böyle bir kimyasalı nasıl anlatabilirsin’ sesleri kulağımızda çınlama yapıyor.  Evet aspartam yapay bir tatlandırıcıdır.  Biraz araştırma yapacak olursak gıda katkı maddesi E951’dir.

Bilimsel verilere dayanarak konuşalım, E951 insanları zararlı olduğu düşüncesine itecektir fakat bu korku sadece cehaletten kaynaklanır. Yüzlerce yapay kimyasallarda ‘E’ numarası bulunmaktadır. ‘E’ numaraları 1500 e kadar devam eder. ‘E’ numarası kimyasalın güvenlik sertifikasıdır. Avrupa Birliği aspartamın insan tüketiminde bir problem olmadığı kararını aldı.

Bu birçok kişiyi tatmin edecek bir fikir olmadığından aspartam tükettiğinizde vücudunuzda neler olduğunu yakından inceleyelim. Aspartam tükettiğiniz an vücut sindirmeye başlar. Aspartam vücutta hızlı bir şekilde tüketilir ve birikmez.

Aspartam İçeriği;

  • %50 Fenilalanin
  • %40 Aspartik Asit
  • %10 Metanol

Bu maddeler zehirli midir?

Hayır, değildir. Bu içeriklerin tamamı süt, yumurta, domates, et gibi hayatımızda baş rol oynayan gıdaların içerisinde bulunan doğal subsratlardır. Diyetlerin çoğunda yazılan gıdaların aldığınız aspartik asit aspartamdan aldığınız asit alımından 60 kat fazladır. Fenilalanin için bu değer 35 kattır. Bir su bardağı domates suyunda aynı miktarda aspartam ile tatlandırılmış sodadan 6 kat daha fazla metanol bulunur. Bilimsel araştırmalarda bir günde kilogram başına 50 Miligram aspartam tüketen insanlarda metanol, formik asit, fenilalanin üçlüsünde hiçbir toksine rastlanmadığını ve artış gözlenmediği görülmüştür. Bu ortalama 70-80 kg insanlar için 17-18 kutu içecek ile eşdeğerdir.

Aspartam Sağlıklı mıdır?

Aspartam vücutta hemen sindirilse ve sonrasında zararsız maddelere ayrılsa da, yine de ayrışmadan önceki sürede zarar verebilir. Yukarıda bilimsel kanıtları verdik fakat üçe ayrıştırdığımız subsratlar vücuda zararlı mı yoksa yararlı mıdır?

Bu konuda insanlar ikiye ayrılıyor. Toksin (Zararlı Madde) ve zararsız olduğu konusunda fikir ayrılıkları var. Fakat olay burada bitmiyor. Bütün maddeler zehirlidir buna su dahil. Önemli olan vücutta bıraktığı toksinlerdir. Bu oran %50 olarak ölçülür vücuda giren 10 gram besin 5 gram toksin bırakıyorsa zararlı, daha düşük oranda bırakıyorsa zararsızdır. Terleme dışkı gibi yöntemlerde bu toksinler vücuttan atılacaktır. Eroinin zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz, çünkü az bir miktarı dahi vücutta toksin birikimine neden olacak ve büyük zarar verecektir toksin ortalaması yüzde yüze yakındır. Fakat su ne kadar tüketilse de toksin oranı çok düşük olduğundan zehirleme vs. yapmayacaktır. Bu örneklemelerden anlaşılacağı üzere madde değil ‘doz’ zehir yapar. Şimdi aspartama geçelim ‘Aspartam zararlı mıdır? Hayır değildir. Örneklerden anlaşılacağı üzere zararlı olabilmesi için doz miktarına bakılması gerekmektedir.

Bir diyet kola ortalama 50 ile 125 miligram aspartam içermektedir. Aspartam aşağıdaki kuruluşlara göre, kilogram başına günlük 40-50 miligram tüketilmelidir. Fazlası zararlıdır.

  • Dünya Sağlık Örgütü
  • Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi
  • ABD Gıda ve İlaç İdaresi
  • Gıda Bilimsel Komitesi
  • EFSA Gıdaya Eklenen Gıda Katkı Maddeleri ve Besin Kaynakları Paneli
  • Ve dünya üzerinde kabul görmüş 90 ı aşkın kurum.

Bir diyet kolasının en yüksek 125 mg aspartam içerdiğini düşünürsek, 50kg kişiler dahi günlük 16 şişe diyet kola tüketebilir. Bu rakamlar bilimsel açıdan kanıtlanmıştır.

Aspartam Kanser Yapar mı?

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinde, incelenen maddelerin her yıl yeniden değerlendirilmesi kuralı zorunlu olarak uygulanır. Birçok kez incelemeye giren aspartam tüketiminin insanlar için endişe nedeni olmadığı sonucuna varılmıştır. Günlük kabul edilebilir doz aşılmadığı sürece çocuklar ve hamile kadınlarda dahil olmak üzere herkes tüketebilir.

Yapılan birçok araştırmada kabul edilebilir dozda aspartam alımı insanlarda kanser, sindirim problemleri, diyabet, kalp hastalıkları, erken doğum gibi rahatsızlıklar yapmadığı gözlemlenmiştir.  Bu kanıya gıda ve kimyasal toksikoloji bilim dergisi tarafından, aspartamın incelenmesi ve güvenilirliğini test etmek amaçlı, uluslararası 5 uzmandan oluşan bir ekibin raporlaması üzerine varılmıştır. İçinizde herhangi bir şüphe varsa İtalyan Kanser Araştırma Derneği tarafından 2013 de yapılan açıklamalara bakabilirsiniz. Araştırma bu dernek tarafından da büyük ilgi gördü ve sonuçları desteklendi. Daha sonrasında ‘’Yarım Milyon’’ katılımcı ile yapılan araştırmaların tamamında hiçbir kanser türü ile bağlantısı olmadığı desteklenmiş ve kabul görmüştür.

Aspartam Güvenli midir?

1000 katılımcı ile yüzlerce çalışma analiz edildi ve bunların tamamında bir sonuca varıldı. Günlük kabul edilebilir aspartam tüketiminin altındaki tüketimler zararsız ve güvenlidir.

 

 



Sağlıklı Yaşam Koçu



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Zorunlu alanları doldurun. *