Hipertrofi Nedir ? Hipertrofi Antrenman Çeşitleri Nelerdir ?

Hipertrofi Nedir ?

Bu makalemizde hipertrofi nedir ? sorusunu aydınlatacak ve spor yaparken bize neler getirebileceği hakkında bilgi edineceğiz.

Hipertrofi;

Hipertrofi, kas oluşturan hücrelerin genişlemesiyle bir organ veya dokunun büyüklüğündeki artıştır.

Kas hücreleri hakkında bilgi edineceğimiz için Sakroplazmik Hipertrofi ve miyofibril hipertrofi olarak iki ayrı kavramdan bahsetmemiz gerekecek.

  • Sakroplazmik Hipertrofi;Sarco “et” anlamına gelir ve plazmik , yaşamın korunmasında hayati öneme sahip çeşitli şeyleri içeren bir hücrede jel benzeri bir madde olan plazmayı belirtir.Dolayısıyla, sarkoplazma, kas hücrelerinin plazmik elementleridir ve proteinleri, glikojeni , suyu, kollajeni ve diğer maddeleri içerir.Daha sonra, tahmin edebileceğiniz gibi, sarkoplazmik hipertrofi, kasın akışkan, katı olmayan bileşenlerinin (sarkoplazma) hacmindeki artıştır.
  • Miyofibril Hipertrofi;

    Myo “kas” anlamına gelir ve bir fibril iplik benzeri bir hücresel yapıdır.

    Miyofibriller kasılabilen ve kasların işlevlerini yerine getirmelerine izin veren proteinlerden oluşur. Her bir kas lifi birçok myofibril içerir. Miyofibriller hipertrofisi, kas liflerinde miyofibrillerin büyüklüğünde ve sayısında bir artışa işaret eder. Bu kasların kasılabileceği kuvveti arttırır.

Şimdi kavramları ve alt başlıklarını öğrendiğimize göre hipertrofiyi nasıl harekete geçirebiliriz sorularına cevap verelim.

Kas hipertrofisini üç yolla uyarabilirsiniz :

1. Aşamalı gerginlik aşırı yükü

Bu kas liflerinde artan gerilim seviyelerini ifade eder.

Bunu yapmanın en etkili yolu, zamanla kaldırdığınız ağırlık miktarını arttırmaktır.

2. Kas hasarı

Bu kas liflerinin neden olduğu gerçek hasarı ifade eder.

Bu hasar onarılmalıdır ve vücuda uygun beslenme ve dinlenme , hasara neyin sebep olan olgu ile ilgili vücudunuza destek olarak kendinizi adapte etmelisiniz.

3. Metabolik Stres;

Metabolik stres, çalışan kas liflerinin, egzersizler ile kaslara baskı yoluyla metabolik sınırlarına kadar zorlanmasıdır.

Bunları kas büyümesi olarak düşünebilir ve nasıl egzersiz yaptığınızla azaltılabilir veya arttırılabilir.

Bununla birlikte, daha hafif ağırlıklar ve daha yüksek set aralıklarıyla çalışmak metabolik stresi vurgular ,özellikle setler arasındaki dinlenme süreleri nispeten kısa olduğunda kendini belli eder.

Başka bir deyişle, mümkün olduğunca çabuk kas yapmak istiyorsanız, zaman içinde ağırlık barlarına aşamalı olarak ağırlık kattığınızdan emin olmak istersiniz. Tabi ağırlıkları arttırmak konusunda bilginiz yok ise, spora yeni başladığınız zaman doğru ağırlık arttırımı konusunda eğitmenlerinizden destek alabilirsiniz.

Sağlıklı Sporlar.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Zorunlu alanları doldurun. *